Ayurvediska örter

  Ayurvediska örter   Örter, kryddor, oljor och mineraler har använts sedan urminnestider. Ayurveda inkluderar vad som troligen är den äldsta och mest systematiska kunskapen om dem. De betraktas som ”speciell föda” och genom dem kan du få de subtila energier eller frekvenser som behövs för dina inre organ. De har egenskaper som hjälper till att eliminera där du har överskott eller bygga upp där du har brist, så att celler, vävnader och organ återfår minnet av sin naturliga funktion. Ayurveda balanserar hela människan.

Vad är en rasayana?

Ayurveda beskriver rasayana (uttalas rasaa-janna) som det som renar och stärker kroppens vätskor, celler och vävnader. Därmed förbättras immunförsvaret. En rasayana är livsbefrämjande, skyddande och energigivande. Rasayana kan även översättas som uppbyggande, vitaliserande och föryngrande. De motverkar cellernas nedbrytning, sjukdom och för tidigt åldrande, något man i Ayur-Veda känt till i flera tusen år. Ett liknande begrepp i modern tid är antioxidant. Ayu 1, 4, 5, 6, 33, 34, 51, 69 och 77 är att betrakta som rasayanas. De kan därför komplettera övriga produkter. De används med fördel som en kur på 3-4 mån, eller längre vid behov. Om du vill använda mer än ett preparat samtidigt, ta dem helst med 15-20 minuters mellanrum.  

Ayu 1 Chyavanprash.

Mörkbrun fruktpasta som innehåller alla smaker utom salt. En klassisk och unik rasayana – av många betraktad som den främsta av alla – tillverkad av ett 50-tal frukter, örter och rötter. Stärker kroppens alla vävnader och organsystem samt sinnesfunktionen. Gynnar bildandet av Ojas, kroppens eget livselixir, som är förutsättningen för ett bra immunförsvar. Du som inte tycker om söta smaker kan istället välja t ex Ayu 5 eller Ayu 77.    

Ayu 4 Ashwagandha.

Tabletter. En rasayana för Vata och Kapha. Den bidrar till god sömn, ökar förmågan att bibehålla balans och lugn i sinnet under stress samt vid utmattning. Utmärkt vid rehabilitering. Ayu 4 Ashwagandha hjälper till att bygga upp ben- och muskelvävnad samt nervsystem. Den stöder njurar och binjurar samt den manliga energin i både män och kvinnor. Kan användas som komplement där mer styrka än utrensning behövs. Ashwagandha är en ört som räknas till en av de viktigaste örterna inom ayurvedan. Den är släkt med tomaten, det är roten som används och kunskapen om den har funnits i flera årtusenden. Den omnämns i den kända skriften Kama Sutra, då den sägs vara en kraftig lusthöjare både hos män och kvinnor. Intar man Ashwaganda för den sexuella effekten så ska man ta den kontinuerligt varje dag, för kraften byggs succesivt upp och når sin fulla potential efter ca 1 månads användning. Ashwagandha anses också vara en adaptogen dvs. att den anpassar sina läkande egenskaper till personen.   Andra effekter som främjas Dämpar stress, ångest och depression  – Lindrar sömnsvårigheter  – Sänker blodtrycket  – Ökar minnesfunktionen  – Stärker immunförsvaret  – Sänker blodsocker och kolesterol  – Lindrar artros. Lika effektiv som antidepressiva medel Det har gjorts studier på ashwaganda och det visade sig att ashwagandha fungerar på samma sätt som antidepressiva och ångestdämpande läkemedel. Forskare från University of Texas har med hjäp av sina studier sett att ashwagandhaextrakt fungerar som en GABA-agonist (stimulerar receptorerna). Ökad aktivitet hos GABA-receptorerna resulterar i avkoppling och stressreduktion. Det liknar lite grann effekten som kommer av måttliga mängder alkohol. Ashwaganda mot trötthet Ashwagandha har använts i 1000-tals år inom ayurveda och här sägs den vara en riktig energigivare för den som lider av utmattning eller sömnbrist. Då kan det vara en god idé att dricka en kopp varm mjölk med 1 tsk ashwagandha innan du går och lägger dig. Inom idrotten så har örten använts för att öka prestationsförmågan, motverka trötthet och förbättra reaktionstiden.  

Ayu 6 Arjuna.

Tabletter. Terminalia Arjuna är en nära släkting till de tre frukterna i Ayu 33 Trifala. Stöder och skyddar ett belastat hjärta, både vid stress, sorg och frustration. Kramplösande. Återskapar mod och livsglädje. Gynnsam vid högt blodtryck och förhöjt kolesterol.

 

Ayu 11 Avipattikar

Tabletter. Balanserar Vata och Pitta i mage/tarm. Gaser, uppblåsthet och hård, torr avföring är exempel på Vata-störningar. Svidande, brännande känsla, sura uppstötningar eller splittrad avföring är exempel på Pitta-överskott. Dessa störningar förvärras ofta av stress. Ayu 11 kan kombineras med Ayu 77 Shilajit eller Ayu 33 Trifala vid kraftigt Pitta-överskott i magslemhinnorna. Tas då med rumstempererat vatten.    

Ayu 22 Udana

Tabletter. Vata-, Pitta- och Kapha-balanserande vid störningar i andningsorganen (även långvariga). Udana är beteckningen på den subdosha (underavdelning) till Vata som bl a reglerar funktionen i luftvägar och öron-, näs- och halsregionen. Vid Pitta-störning i form av allergi kan den kombineras med Ayu 1, Ayu 11 eller Ayu 8 Citroseed. (Se även Ayu 29.) Tas efter måltid vid Kapha-överskott i hals och huvud, tas före måltid vid störning i bröstkorgen.    

Ayu 23 Swaralin

Tabletter. För hals och luftvägar. Används vid förkylning, hosta, torra eller infekterade slemhinnor, allergier och astmatiska besvär. Kramp- och slemlösande. Lämplig i salivstimulerande syfte för den som vistas i torr inomhusmiljö, talar mycket eller ofta reser. All rörelse ökar Vata och medför uttorkning. Ta en tabl 4-6 ggr/dag. Låt dem smälta i munnen, tugga dem eller skölj ned med varmt vatten.

 

Ayu 33 Trifala

Tabletter. Ett av de mest omtalade ayurvediska kosttillskotten. Något att alltid ha hemma för tillfälliga matsmältnings- eller sömnstörningar. Balanserar samtliga doshor (Vata, Pitta, Kapha) genom att successivt stärka funktionen i hela mag-tarmområdet. Trifala är inte vanebildande för tarmen utan ger näring så att den fungerar normalt. Innehåller tre tarmrenande och stärkande frukter (Haritaki, Bibhitaki, Amalaki) i en klassisk kombination. Bra för ögonen. Förstärker effekten av andra Ayu-produkter. Kan även kombineras med Ayu 39 utvärtes.

 

Ayu 34 Haritaki

Tabletter. Ingår även i Trifala. Renar och korrigerar tjocktarmens och lungornas funktion genom att reducera Vata- och Kapha-överskott. Kan användas både vid diarré och förstoppning. Stärkande för nervsystem, hjärna och syn. Gynnar alla vävnader i kroppen. Är något värmande och bör därför tas med rumstempererat vatten för den som har Pitta-överskott, t ex vid diarré, annars med varmt vatten.    

Ayu 36 Pilarin

Tabletter. Reducerar Vata och Pitta vid förstoppning, yttre eller inre hemorroider med eller utan blödning eller smärta. Blodrenande. Motverkar inflammationer, blodstockningar och blödningar i venerna. Reglerar tarmfunktionen genom att vara måttligt laxerande. Korrigerar leverns funktion och cirkulation.

Ayu 44 Ranjaka

Tabletter. Ranjaka är den underavdelning till Pitta som styr funktionen i lever, galla, njurar, blod och lymfa. Balanserar främst Pitta och Kapha i matsmältningen. Blodrenande, vilket även gynnar huden. Bra för blodbildning och muskelvävnad. Levern belastas öven av ilska, frustration och svårsmälta känslor, d v s inte bara av socker, fett, alkohol och andra gifter.    

Ayu 51 Yogaraj Guggulu

för lindrigare obalanser. Stimulerar förbränningen av s k ama. Ama är otillräckligt förbrända restprodukter från matsmältningen, en grogrund för många obalanser i Vata, Pitta, Kapha t ex stelhet, värk, inflammationer i leder och muskler samt övervikt.    

Ayu 77 Shilajit

Tabletter. En energigivande rasayana som stärker immunförsvar, slemhinnor och kärlväggar. Innehåller naturligt alla viktiga mineraler och spårämnen och de flesta aminosyror. Balanserar Vata, Pitta, Kapha i njurar, urinvägar, prostata, bukspottkörtel, lever, mjälte och hud. Bra för cirkulationen och körtelsystemet. Gynnar kroppens näringsupptagning. Lämplig vid trötthet p g a blodbrist. Beskrivs i klassisk Ayur-Veda även som sårläkande invärtes och utvärtes. Vid Pitta-överskott tas den med rumstempererat vatten.    

Ayu 89 Prana

Tabletter. Vata-dämpande vid oro, spänning och rastlöshet. Jordande. Prana är den underavdelning till Vata som bl a styr funktion i nervsystem och blodcirkulation. Om du samtidigt har Kapha-överskott i näsa och bihålor välj först en kur med Ayu 22 (+ ev Ayu 29).