Maten vi äter har stor betydelse hur vi mår. Många sjukdomar kan förebyggas genom att att man äter rätt kost. Många som är förstoppade, har diarréer, förstoppningsdiarréer osv kan länge haft obalanser i mag- och tarmkanalen. För att få bukt med detta behöver man rensa gammal avlagring som finns i tarmarna och äta rätts sorts kost för att få bort avlagringarna (ama, slagg) och därmed få balans på de olika tarmarna. Har du haft obalans länge, tar det också längre tid för att få bort detta. Det sägs att det tar 21 dagar för att få en ny vana. Inflammation i vår kropp kan orsakas av läckande tarm, dvs de bakterier som ska vara i tarmen läcker ut bl a till blodbanan. Inflammation kan orsaka bl a psykiska sjukdomar då vårt glada humör har koppling mellan tarm och hjärna. Även ryggmärgen kan påverkas av inflammationen vilket gör att vi får ont i leder och rygg. Syra-basbalansen, dvs pH-värdet har stor betydelse för vår hälsa. Många livsmedel innehåller socker och salt som är dolt, vilket gör att vi får i oss för stora mängder av dessa onyttigheter. De drar energi från våra kroppar. Fel sorts salt som innehåller mindre mineraler kan medföra ökat blodtryck samt att det drar ut onödig vätska ur i kroppen. Många av oss är sura i sitt pH-värde (har lågt pH-värde, under 7), vilket försämrar näringsupptaget och även uppkomsten av sjukdomar ökar. Vi kan också höja pH-värdet genom intag av pH-kalk, pH björkaska och andra frukt och bär. I munhålan kan pH-värdet ökas med hjälp av pH-tandpulver. Genom pH-badkalk som läggs i badkaret när du tar ett bad kan även öka ditt pH-värde. Dessa produkter och många andra pH-balanserade produkter kan du köpa under Nätbutiken.
Äter du näringsrik mat som är anpassad efter din personlighet ökar du ytterligare chansen att må ännu bättre. Genom att välja rätt sorts mat får du mer energi att klara av saker och ting, du blir piggare och intelligentare. Vissa matprodukter stjäl energi och dessa ska du förstås undvika. Tomma kalorier som ger dig energier kan t ex vara raffinerat socker, vitt socker. Vitt socker gör att vi får energi till en början, men efter en stund försvinner energin. Vid stora intag av vitt socker och har man redan problem med t ex sin bukspottkörtel som ska ska producera insulin, kan det få konsekvenser inte bara i detta organ även på andra organ och delar av kroppen.

Kryddor

Kryddor kan påverka sin hälsa på ett mycket positivt sätt. Många kryddor som används i det indiska köket, är mycket bra för kroppen. Gurkmeja, koriander, vitlök, lök, spiskummin, ingefära, kanel, fänkål, kardemumma m m är några exempel. Ayurvedisk mat som inte är är någon särskild mat, utan man utgår från endast naturliga produkter och som ger kroppen den näring och energi den behöver och att man tar hänsyn till vilken personlighet du tillhör. Har du t ex Vata-överskott, ska du undvika att äta vissa produkter som ytterligare förstärker Vata. Har du t ex Pitta-underskott ska du hellre stimulera att äta mer Pitta-kost för att få mer balans.
Även hur vi andas rätt, kan påverka och förbättra din matsmältning och därmed din hälsa. Jag ger dig råd på de obalanser du har. Har du stora obalanser, behöver man ta tag i den största delen först. Om man löser problemet på den stora obalansen, kan även detta lösa problem på de mindre obalanserna. Jag kan även ge dig råd med olika andningstekniker för att ytterligare stärka din energi och hälsa. Detta kan du få genom att göra ett Ayurvedisk hälsokonsultation, gå de kurser eller behandlingar jag erbjuder. Det är också av stor vikt att du är motiverad till förändring och att du sätter upp delmål först, så att det inte känns alltför tungt att ta tag i saker.