E-post: info@minayurveda.se

Kundvagnen är tom 

Neem

Neem är en ayurvedisk ört med antibakteriella egenskaper som betraktats som en ”helig växt” i tusentals år. Denna ört kommer från neemträdet som kallas för ”mirakelträdet” där den växer i Indien och delar av Afrikas kontinent. Andra smeknamn för neemträdet är evergreen tree. Ett neemträd lever upp till 200 år och får vackra blommor med små frukter. Varje träd bär ca 50 kg frukt, och inuti dessa finns frön som kan pressas för att få fram den unika och multifunktionella neemoljan vars verksamma ämnen har många fördelar för hälsan, hygienen och den naturliga skönheten. Neemolja är en högst multifunktionell och effektiv olja och har även ett riktigt näringsrikt innehåll.

Varför är neemolja så bra?

 • Extraordinärt innehåll av antioxidanter, bland annat karotenoider som tillsammans med vitamin E gör neemolja till en verksam anti age olja.
 • Rik på viktiga fettsyror (t ex essentiella omega 6 och 9) som skyddar huden.
 • Ett särskilt ämne i neemoljan kallas för azadiraktin och det är tack vare denna substans som oljan får sin starka antibakteriella verkan.

Neemoljans användningsområden

 • Traditionellt har neemolja använts för att skydda och återfukta huden samt som hygienprodukt.
 • Neemolja sägs ge en naturlig hårkur mot löss. Blanda 50/50 med annan ekologisk olja och dränk hår och hårbotten. Låt verka i 30 minuter innan du sköljer ur och tvättar håret som vanligt. Kom ihåg att även vidta alla andra åtgärder mot huvudlöss.
 • Neemolja har en Otroligt återfuktande och upplivande för trötta fötter. Tillsätt 15 droppar i ett varmt fotbad.
 • Insektsmedel – neemolja ska vara ett effektivt insektsmedel tack vare de bakteriedödande egenskaperna och till det den speciella doften som verkar avskräckande. Blanda neemolja med såpa och varmt vatten. Det finns tester som visat att denna olja är effektivare som insektsmedel än 200 av de vanligaste traditionella kemikalieladdade bekämpningsmedlen. Denna starka effekt märks verkligen av på neemträdet som är helt fritt från angrepp av parasiter – det är till och med så att insekter och bakterier dör vid kontakt. Dock är denna egenskap helt ofarlig för varmblodiga varelser.
 • Som hudvård har neemoljan använts för att motverka problem med torr hud, eksem, psoriasis, småsår och hudsvamp.
 • Otroligt stärkande och balanserande för hårbotten samt ger en viss fyllighet till tunt hår och sägs även vara bra mot mjäll
 • Tillsätts i hårvårdsprodukter som balsam, hårvatten och hårinpackningar – mycket bra mot torrt eller hår.
 • Att blanda neemolja som 1/10-del med sötmandelolja 9/10-delar är mjukgörande och fuktgivande för håret. Dessutom bidrar mandeloljan med härdande proteiner för håret
 • Neemolja används för övrigt i tandkräm (bra mot blödande tandkött), tvål och i örtte.

Beskrivning av neemolja

Neemolja är en vegetabilisk fröolja som går åt det fetare hållet. Med dess mörka rödbruna färg och skarpa och mycket speciella doft är neemolja.  Vill du undvika den starka doften bör du blanda ut oljan ordentligt och därefter tillsätta ekologiska eteriska oljor eller örter för att maskera aromen. Neemolja är blandbar med andra vegetabiliska oljor, eteriska oljor, smälta vaxer och smör. Tillsätt neemoljan till max 10 % av den totala färdiga produkten, denna mängd räcker mer än lagom för att de aktiva ämnena ska verka och ge effekt och utan att vara irriterande. Neemolja kan lätt stelna i svalare temperaturer och få klumpar i sig. Detta är helt normalt och ändrar inte på oljans egenskaper. Värm flaskan försiktigt i en skål med ljummet vatten så blir oljan flytande igen.