E-post: info@minayurveda.se

Kundvagnen är tom 

Ayurvedas definition på en frisk person

Den kallas en frisk person,

vars doshor är i balans,

vars matsmältningsprocesser,

kroppsliga vävnader och

utsöndringsprocesser är i balans

och vars inre Själv, sinnesorgan och sinne

förankrat i sig Själv.

Sama dosha sama agnis cha

samadhatu mala kriyah

rasanna atmendria manah

svastha ity abidhyate

                                                  Sushruta Samhita 15:41

Allt runt omkring oss, inklusive oss själva består av de tre doshorna och sammansatta av kombinationer av de fem elementen (pancha-bhuta). De tre doshorna påverkar alla kroppsfuntioner på både mental och fysisk nivå.För att uppnå en god hälsa är när alla tre doshorna samarbetar med varandra eftersom varje dosha har egen funktion i kroppen. Doshornas balans beror på olika delar såsom rätt kost, och motion, upprätthållandet av en bra matsmältning, sund eliminering av kroppens avfallsprodukter och emotionell och själsligt välbefinnande. De fem elementen är luft ,rymd, eld, vatten och jord. Vata består av luft och rymd, Pitta består av eld och lite vatten och Kapha av av lite vatten och mest jord. Man kan antingen vara en av dessa doshor, eller oftast en kombination av två eller tre doshor. Även åldern, årstider, dygnet är uppdelat i dessa doshor. När vi föds är vi en grundkonstitution av en dosha och allteftersom vi blir äldre ändras våra kroppar och därmed vår dosha. Vata som person är oftast lång och smal, har tunn benstomme, går sällan upp i vikt, torr hud, glömmer bort att äta, är lite mer ängslig av sig, talar snabbt utan att tänka efter, är impulsiv, är kvick i sina kroppsrörelser, kreativ. Pitta som person är oftast rödhårig, har medel benstomme, har stark hunger, är bestämd och vet vad han/hon vill,  är drivande, är snabb i sina kroppsrörelser, Kapha som person är oftast kraftig, har kraftig benstomme, oftast mörk, har len och slät hy som inte åldras så lätt, eftertänksam, gör inte några impulsköp, stressar inte upp sig i onödan, är långsam i sina kroppsrörelser, har en smörjande funktion i kroppen.

Ayurveda kan översättas med kunskap om livet. Ayurveda är flera tusen år gammal indisk traditionell läkekonst och äldsta systemet bland läkekonsterna. Ayurveda startade i Indien och Sri Lanka. Numera finns Ayurveda i flera länder och har spridits sig alltmer över hela världen och är stort i bl a USA, England och Tyskland. Även i Sverige börjar den allt mer sprida sig. Ayurveda är ett komplement till den traditionella sjukvården och ersätter den därför inte. Kroppsliga symtom kan orsakas t ex av olika former av stress. Mår du bra i själen och sinnet, mår du oftast bra i kroppen också. Inom den traditionella sjukvården, ser man oftast bara till de kroppsliga symtomen och man får medicin eller behandling utifrån dessa. Inom Ayurveda tas hänsyn till inte bara kroppsliga symtom, utan också orsaken bakom symtomen, vilket gör att kroppen, själen och sinnet är förenade med varandra. Med andra ord är Ayurveda ett helhetstänk för hälsa och välbefinnande. I Ayurveda tar man hänsyn till tre olika personlighetstyper (doshor), Vata, Pitta och Kapha och fem olika element.

Vata Vata består av luft och rymd. Pitta Pitta består av eld och lite vatten. Kapha Kapha består av av lite vatten och mest jord. Ayurveda kan erbjuda mycket vad gäller att behandla och förebygga många sjukdomar som vi har idag och som den konventionella medicinen inte har kunnat hjälpa. Exempel på dessa är ME (myalgisk encefalomyelit, eller kronisk trötthetssyndrom), stressrelaterade åkommor, artrit, impotens, astma, eksem och kroniska sjukdomar. Ayurveda erbjuder naturliga örtmediciner för att motverka obalanser i kroppen, avgiftning av slaggprodukter, hälsosam naturlig kost, kroppsövningar, meditation, andlig vägledning och för att öka den mentala och känslomässiga delen av hälsan.